De New Yorkse neurologe Gayatri Devi heeft meer dan 20 jaar ervaring met de diagnostiek en behandeling van dementie en geheugenstoornissen. Ze herschrijft het verhaal van de ziekte van Alzheimer en definieert het als een spectrumstoornis. Alzheimer is, net als autisme, een aandoening die mensen op zeer uiteenlopende manieren kan treffen.
Mensen die zich zorgen maken over hun geheugen, moedigt Devi aan om zich snel en goed te laten onderzoeken. Want een vroegtijdige start van de behandeling stelt artsen en hulpverleners in staat om de gevolgen van de ziekte veel effectiever te bestrijden, met geneesmiddelen en andere therapievormen.
Dit zeer toegankelijke, prettig leesbare boek biedt daadwerkelijk hoop. Via levendige verhalen over én van haar patiënten bespreekt Devi thema’s als: behoud van onafhankelijkheid en waardigheid, bestrijding van depressie, angst en apathie, en effectief communiceren met iemand die aan dementie lijdt. Er zijn hoofdstukken over seksualiteit, erfelijkheid, de vraag: ‘Vertel ik anderen wel of niet over mijn diagnose?’, en zelfs over het samenstellen van een bucket list. Op grond van haar jarenlange praktijkervaring weet Gayatri Devi dat het overgrote deel van patiënten met alzheimer gewoon blijft werken en een nuttige rol behoudt in de gemeenschap. Ze passen op hun kleinkinderen, rijden auto, doen boodschappen, geven leiding aan een familiebedrijf, helpen klanten of leiden op een andere manier een betekenisvol leven. Dat is goed nieuws.