Vrouwen in de frontlinie – deel 1

Het onbekende en inspirerende verhaal van vrouwelijke militairen bij de Nederlandse krijgsmacht.

Heruitgave 3e druk
Uitvoering: paperback/ full colour
Formaat: 150 x 230 mm
Omvang: 248 pagina’s

NUR 688
ISBN 9789083371801

Uitgeverij Abessijn

 21,95

‘Vrouwen in de frontlinie’ is het unieke, boeiende en soms confronterende verhaal van vrouwelijke militairen bij de Nederlandse krijgsmacht. Vrouwen die sinds 1944 het uniform aantrokken en vochten voor een volwaardige positie binnen het leger en voor vrede en vrijheid in binnen- en buitenland. Een verhaal over kameraadschap, avontuur en een inzet die zich uitstrekt van de Tweede Wereldoorlog tot en met de hulp aan de Nederlandse ziekenhuizen tijdens de coronacrisis.

Met vallen en opstaan bereikten vrouwen één voor één posities die nog niet eerder door een vrouw waren ingenomen. In dit boek vertellen zij over hun ervaringen met het werken binnen een mannenbolwerk, over missies in landen als Afghanistan en Mali en delen zij inspirerende levenslessen. Van de eerste vrouwelijke generaal tot de eerste vrouw in een onderzeeboot en van de winnares van ‘Heel Holland Bakt’ tot een militair arts die zich heeft ingezet tijdens de coronacrisis. Dit boek is tevens een feest van herkenning voor iedereen die zich interesseert voor het diversiteitsthema en vrouwelijk leiderschap.

“De vrouwen in dit boek vertellen hoe het voor hen is, of was, als vrouw bij de krijgsmacht. Hoe moeilijk het soms was, hoe eenzaam, hoe zwaar, maar vooral: hoe mooi het werk is. (…) Ik hoop dat er mannen zijn die dit boek lezen en zich aangesproken voelen. Om de man te zijn die niet bang is voor sterke vrouwen, maar ze verwelkomt in het team.”

Ank Bijleveld-Schouten
Minister van Defensie

Over de auteur
Johan Kroes (1979) is zelfstandig tekst- en speechschrijver en werkte onder meer als speechschrijver voor de eerste vrouwelijke Commissaris van de Koning in Overijssel en vervolgens voor de eerste vrouwelijke Minister van Defensie in Nederland. Dat bracht hem op het spoor van de boeiende geschiedenis van vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht. Met dit boek wil hij deze pioniers eren en ervoor zorgen dat hun verhalen niet verloren gaan.