Ik beef dus ik leef

ISBN 978-90-831732-8-3
Eerste druk
Formaat 140 x 220 mm
66 pagina’s
Softcover
Auteurs: Kees de Bot en Marjolijn Verspoor
Vormgeving: Herman Dijenborgh, Beyond Illusions

Inkijkexemplaar

 12,99

‘Hoe gaat het met je?’ Een goedbedoelde vraag die vaak gesteld wordt. K en M proberen er meestal met een kwink­slag onderuit te komen. Ze kunnen die vraag niet zomaar beantwoorden, want K heeft de ziekte van Parkinson (dzvP). ‘Naar omstandigheden wel goed’ is eigenlijk het meest passende antwoord. In hun speurtocht door Parkinsonland komen K en M regel­matig onverwachte dingen tegen, bij elkaar en ook bij zichzelf. Meer zorg toelaten en daar oprecht dankbaar voor zijn, is voor K een grote stap. Maar toenemende afhankelijk­­heid vergt moed van beide kanten. Waar de één een deel van zijn eigen­­waarde inlevert, krijgt de ander er nogal wat verantwoordelijkheid bij.

K en M geven in dit boek een inkijk in het dagelijks leven van een Parkinsonpatiënt en zijn partner. Het is geen roman of persoonlijk dagboek, maar het laat zien hoe gewone dingen voor iemand met dzvP helemaal niet zo gewoon zijn. Voor u, geachte lezer, kan dit boek troostend, verhelderend en, waar nodig, confronterend zijn. Leven met dzvP is als lopen langs de rand van een afgrond. Het lukt, maar je bent nooit helemaal ont­spannen. K en M maken de tocht samen en met respect voor elkaar, ook al heeft de één soms een kort lontje en reageert de ander dan ook weer onnodig scherp en moeten er wat herstel­­­werk­zaam­heden uitgevoerd worden. Ze komen er altijd weer uit, liefst met humor, en steeds gebaseerd op wederzijds vertrouwen en affectie. Want, zoals de Groningse neuroloog Teus van Laar zegt: ‘DzvP heb je samen.’

“Het boek is zeer onderhoudend en een absolute aanrader niet alleen voor degene die recent of langer geleden de diagnose Parkinson te horen heeft gekregen, maar ook voor mantelzorgers, andere dierbaren en zorgverleners die rondom de patiënt met Parkinson staan. Het heeft mijn blik als neuroloog op Parkinson patiënten en hun mantelzorgers die mijn zorg vragen onmiskenbaar verruimd en het belang van goede ondersteuning in de thuisomgeving nog eens onderstreept.” (A.A. van der Plas, neuroloog)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ik beef dus ik leef” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *